A felvételi eljárás rendje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Már megjelent a szeptemberben induló tanév rendje, amiből az is kiderül, pontosan mikor és milyen teendők várnak a 2023/24-es tanévben a középiskolába felvételizőkre. 

A középiskolai felvételire nem csak a gyermeknek kell készülnie, hanem a szülőnek is. Fontos, hogy a szülő tisztában legyen a felvételi eljárás legfontosabb határidőivel, és a hozzájuk kapcsolódó teendőkkel. Ez különösen életbevágó a 6 és 8 osztályos gimnáziumba való jelentkezéskor, mert ilyenkor a határidők figyelése, a jelentkezéshez szükséges dokumentumok kitöltése, a jelentkezések lebonyolítása a szülő feladata. A 9. évfolyamra felvételizők esetén az adminisztráció nagy részét a gyermek általános iskolája végzi.

Tekintsük át, mik a legfontosabb határidők, és ezekhez milyen teendők társulnak!

A központi felvételi vizsgák időpontja:

2024. január 20.

Ezen a napon 10 órától írják a diákok a központi írásbeli vizsgát a diákok.

Addig azonban még sok teendő van!

2023. október 20-ig az összes középiskolának közzé kell tennie a felvételi tájékoztatóját – ebből kiderül, milyenek a pontszámítási szabályok, milyen tagozatokat (pontosabban tanulmányi területeket) hirdetnek meg, kötelezővé teszik-e a központi írásbeli felvételit, tartanak-e szóbelit. A felvételi tájékoztatókat az iskolák oldaláról tölthetitek le. 

2023. október 31-ig kell az általános iskoláknak tájékoztatni a nyolcadikosokat (és szüleiket) a felvételi menetéről.

2023. november 15. A Hivatal közzéteszi a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező gimnáziumok, intézmények jegyzékét.

2023. november 30. Eddig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára közvetlenül a vizsgát szervező intézménynél (9. évfolyamra jelentkezők esetén is!). A tesztet csak egyszer, egy iskolában kell megírni, annak eredményét országszerte elfogadják. Fontos: a központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” a középfokú iskolákba történő jelentkezést, amelynek majd 2024. február 21. lesz a határideje.

Nem kell abban az iskolában írnia a gyermeknek a felvételit, ahova jelentkezik! Azt szoktuk javasolni, hogy olyan helyen írja, ahol a legkevesebb szorongással tudja ezt megtenni – ismeri az iskolát, nem kell sokat utaznia, van barátja, akivel együtt mennek, stb.

2024. január 20 10 óra. Központi írásbeli felvételi vizsga. 10 órától az első 45 percben a magyar nyelvi felvételit, majd 15 perc szünet után újabb háromnegyed órában a matek felvételit írják meg a gyerekek. Akik alapos ok miatt igazoltan nem tudtak ebben az időpontban reszt venni a vizsgán, pótlólag január 30-án 14 órakor írhatják azt meg.

2024. február 9. A tanulót eddig a határidőig kell tájékoztatni az írásbeli vizsga eredményéről. Az értékelő lapért be kell menni abba az iskolába, ahol a gyermek a felvételit írta. Ekkor lehet fénymásolatot kérni illetve lefényképezni a gyermek feladatlapjait. Ez nagyon fontos, mert ezután általában nagyon rövid határidőn belül (24-36 óra) lehet az eredmény módosítása ügyében fellebbezni. Ilyenkor következik a „pontvadászat”.

2024. február 21. A középiskolákba való jelentkezés határideje. 8. osztályosok esetén a gyermek iskolája továbbítja a jelentkezési lapokat a központi rendszerbe, viszont a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők az űrlapok kitöltését és benyújtását egyénileg intézik.

2024. március 4-től március 20-ig. Szóbeli felvételi vizsgák. A pontos időpontokról a szülőket az iskola általában email-ben tájékoztatja, de vannak olyan iskolák, akik csak a honlapjukon teszik közzé a beosztásokat – erre figyelni kell!

2024. április 8-10. A pontos időpontokról a szülőket az iskola általában email-ben tájékoztatja, de vannak olyan iskolák, akik csak a honlapjukon teszik közzé a beosztásokat – erre figyelni kell! Ebben az időszakban lehet változtatni a megjelölt iskolák/tanulmányi területek sorrendjén.

2024. május 2. A diákok, a szülők és az általános iskolák megkapják a felvételről vagy az elutasításról szóló határozatot a középiskoláktól.

Ha felvették a tanulót, akkor ezzel lezárult a felvételi eljárás, már csak beiratkozni kell június végén az áhított középiskolába!

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy az iskoláknak nem kötelezettsége a 6. és 4. osztályban felvételizők tájékoztatása.

Mivel nem is érdekük az, hogy tanulóik elhagyják az iskolát, ezt általában nem is teszik meg. A 6 és 8 osztályos gimnáziumba jelentkező gyerekek szüleinek önállóan kell figyelni a határidőket, és a felvételihez szükséges hivatalos lépéseket megtenni.

Még egy fontos tipp:

Már elindultak a középiskolákban a nyílt napok. Érdemes minél több helyre ellátogatni, mert sokkal árnyaltabb képet lehet kapni az iskola szellemiségéről, miliőjéről, mint ha csak a honlapokról tájékozódtok.

Szólj hozzá!

A szerzőről

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.