Anyanyelvi kompetencia-fejlesztés

Jelenlegi állapot
Nem jelentkeztél
Ár
Ingyenes

Ezzel a kurzussal gyakorolhatsz az osztálytermi foglalkozások kezdetéig is.„A magyar nyelvből készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.”

Részlet az Oktatási hivatal felvételi tájékoztatójából


Ha az elmúlt évek magyar felvételi feladatlapjait elemezzük, akkor az 50 pontból 20 pontot tesz ki a szövegértés és fogalmazás. Ezek is nyelvi kompetenciák fogunk vele foglalkozni a felvételi előkészírtőn.

A maradék 30 pontnak csupán a felénél van szükséged nyelvtani vagy irodalmi ismeretekre, a másik 15-16 pont azokat a nyelvi kompetenciákat méri, amit most ebben a kurzusban gyakorolhatsz.

A képhez tartozó alt jellemző üres; NyelvtanChart-1024x474.png a fájlnév

Milyen feladatokat tartalmaz a magyar nyelvi kompetencia-fejlesztő kurzus?

  • szóalkotási feladatok: anagrammák, összekevert betűk, szókiegészítések
  • szómagyarázatok, ahol a feladatod az idegen eredetű vagy régies szavak magyarázata, rokon értelmű, ellentétes jelentésű, azonos alakú vagy jelentésű szavak megtalálása
  • állandósult szókapcsolatok felismerése, keresése: szóösszetételek elő vagy utótagjának megtalálása, összetett szavak alkotása
  • és természetesen a nagy mumus: a szólások és közmondások felismerése, kiegészítése és értelmezése

Ezek a gyakorlatok nem csak abban segítenek, hogy megfelelő jártasságot, magabiztos gyakorlatot szerezz az ilyen típusú feladatok gyors kitöltésében, és behuzalozd az agyadat ezekre a kérdések megválaszolására, hanem a másik előnye, hogy hatalmas szóanyaga miatt a szókincsedet is bővíti, ami előnyt jelent majd a fogalmazásnál, vagy a szóbeli felvételin is.


Hogyan épül fel a kurzus?

  • A kurzus 4 modulból áll.
  • Minden modul tartalmaz 6 db 12 és 20 kérdés közötti kvízt.
  • A kvízkérdések általában összetettek, egy kvízkérdésen belül sokszor 3-4 kitöltendő feladatot is kapsz.
  • Kiszámoltuk ez több mint 500 kvízkérdés, és 1200-nál is több rejtvény!

A 4 modult érdemes időben elosztanod, és a felvételiig folyamatosan gyakorolnod ezeket a feladatokat, edzeni az agyadat. A modulok kvízei hasonló nehézségűek, a fejlődésedet abban tudod lemérni, hogy ahogy haladsz előbbre, egyre gyorsabban, könnyebben adod meg a válaszokat. Ezért ne keseredj el, ha eleinte lassabban, nagyobb hibapontokkal dolgozol. Épp ezért azt is ajánljuk, ha a végére értél a kurzusnak, nyugodtan elkezdheted újra elölről, meglátod, nem azért mennek jobban a válaszok, mert emlékszel rájuk, hanem azért, mert megfelelő jártasságot szereztél, bővült a szókincsed, a szólások, közmondások már ismerősen csengenek.


Még egy tipp!

Mivel a kérdések érdekesek, fejtörést, jó ötleteket igényelnek, néha nem is könnyűek, lehet alkalmanként ezeknek megfejtése jó családi program is!

Vond be a szüleidet, testvéreidet, egy-egy lecke kitöltése vidám családi társasjáték is lehet!

A képhez tartozó alt jellemző üres; mother-helping-daughter-study-edited-1024x685.jpg a fájlnévJó tanulást, szórakozást kívánunk!